Ideologie

Varkensvlees staat in Nederland met stip op nummer één als meest gegeten vlees, toch heeft het geen goede reputatie. Dit komt waarschijnlijk door de slechte omstandigheden waarin de kiloknallers uit de supermarkten opgroeien. Snelgroeiende varkens met een éénzijdig dieet dat goedkoop en smakeloos vlees oplevert.

Nederland telde bij de CBS-telling in 2016 ruim 12,6 miljoen varkens. Deze varkens zaten verdeelt over 5.100 varkensbedrijven, wat betekend dat er gemiddeld zo’n 2500 varkens per bedrijf gehouden worden. De varkens leven hierbij in betonnen stallen met een leefruimte van 0,8 m2 per varken zonder stro of de mogelijkheid om naar buiten te gaan.

Het kan ook anders
De fijnproevers onder ons kennen allemaal het Spaanse Iberico varken dat in de herfst en winter elke dag kilo’s eikels op het menu heeft staan. Dit varken loopt de laatste 4 maanden van zijn leven buiten op uitgestrekte velden met eeuwenoude eikenbomen in het zuidwesten van Spanje. Door het eten van de eikels, krijgt het vlees van dit varken een volle, nootachtige smaak.

Gelukkig zijn er ook in Nederland veelal kleinschalige initiatieven waarbij, net als bij het Iberico varken, de dieren buiten lopen en er aandacht is voor het leveren van vlees van hoge kwaliteit.

In de randstad waren dergelijke initiatieven nog vrij dun gezaaid en om die reden zijn wij in januari 2018 t Vlaerdings Poldervarken gestart. Een bedrijf waarbij de varkens lekker buiten lopen op een weiland, zij naar hartelust kunnen wroeten, gras kunnen eten, slapen op een dik bed van stro en bijgevoerd worden met het groente en fruit dat overblijft bij de groenteboer.