Onze Varkens

Op ons bedrijf houden wij varkens van twee rassen en hun kruisingen. Wij richten ons op de vleesrassen van vroeger. Deze groeien langzamer, maar in tegenstelling tot de moderne doorgefokte varkens geven zij een betere kwaliteit vlees. Het spekaandeel is relatief hoog, het vlees zelf heeft een hoog intramusculair vetgehalte, wat zeer gunstig is voor de smaak en het uiterlijk van het vlees.

Het Husumer varken komt waarschijnlijk voort uit een kruising van het zwart-wit gevlekte Marschvarken uit Holstein en Jutland (een variant van het Keltisch-Germaanse varken met grote hangende oren) en het Engelse Tamworth varken. Aan dit laatste ras zou het zijn kleur te danken hebben. Het is een prachtig roodharig varken. Het Husumer varken, dat in 1954 als zodanig door de Duitsers is erkend, heeft dus een Europese achtergrond.

Het Duroc varken is erg geschikt als buitenvarken. Vandaar dat dit ras de laatste tijd vaker op Nederlandse bodem kan worden aangetroffen. Het kan gaan om Amerikaanse, maar ook om Deense of Engelse variant. In de Deense Durocs zit een enorme groeikracht. De Britten hebben eveneens een eigen Duroc. Het vlees is veel roder dan het varkensvlees dat we gewend zijn en is zacht van smaak. Duroc-varkens zijn breed gebouwd en gespierd. Opvallend is de roodbruine kleur. De zeug staat bekend om haar zorgzaamheid. Ze brengt per worp tien tot twaalf biggen ter wereld.